Hvorfor bør man ha kontroll?

Vår ambisjon er å sikre at du får en installasjon som holder mål i hele levetiden som hos de fleste leverandører oppgis til 25 – 30 år.

Ser man på hytteinstallasjoner i avsidesliggende strøk står det fortsatt paneler som er mellom 30 – 40 år gamle og fortsatt produserer strøm. Man må forvente et inverterbytte etter 10 – 15 år, men installasjonen forøvrig skal vare lenge dersom den er av god kvalitet.

Dette er avhengig av at anlegget monteres riktig. Ved underdimensjonerte bære / festesystemer eller feil montering av paneler kan du ende opp med skader og sprekker i panel, såkalte mikrocracks etter få år i nordisk klima. Kommer et tungt snøvær kan du itillegg risikere at panelene deformeres eller knuser.

 «NS-EN 1991-1-3» skal benyttes for beregning av snølast. Mange glemmer å sjekke at panelene faktisk tåler trykket som snømengde påfører panelet ved ulike innfestingsmetoder.

Her vises skisse fra en solcellemodell, merk at skisser varierer fra panel til panel
Innfesting bør gjøres i grønn sone, det gir en godkjent snølast på 3.6kn\m2.
Gul sone 2 kn\m2 mot hjørne 2.4kn\m2 mellom grønn og lilla sone.
Ved montering av liggende panel på skråtak og flate tak ser man ofte at paneler er festet på kortsider i lilla sone for å spare monteringsutstyr og arbeidstid dette gir tillatt snølast på kun 1,6kn/m2.
Dette tilsvarer 39 cm våt snø.
Risiko for at dette kan skje ila anleggets levetid er avhengig av adresse og sted
Utdrag fra NS-EN 1991-1-3 viser at snølast for Oslo kan variere stort utfra høydemeter over havet.
Kristiansand 4kN/m2 – Flekkefjord 2,5kN/m2 – Stavanger – 1,5kN/m2 – Bergen 2kN/m2
Dette gir karateristisk snølast for mark så må omkalkuleres til tak utfra takvinkel/hindringer.
Det pågår revisjon av denne tabellen hvor Nord Norge og innlandet får økt snølast men man bør ha margin da installasjonen skal vare i 30-40 år
Hytte på Østlandet vinterstid

Vi opplever nå samme trykk som danskene opplevde i 2011-2012 og med mange nyoppståtte leverandører kan dette bli en repetisjon av det som skjedde der, med leverandører som slår seg konkurs og anlegg som må kondemneres.

Vi har sett utallige montasjefeil og feilprosjekterte installasjoner. En uavhengig kontroll avdekke skadene før de skjer og dermed gi deg som sluttbruker muligheten til å få anlegg utbedret mens leverandøren fortsatt eksisterer og anlegget er innenfor garanti og reklamasjonstid.
Det som skjedde i Danmark når problemene kom var at firmaene som hadde installert dem slo seg konkurs for å slippe ansvar.
Det har de siste to årene eksplodert av firmaer som tilbyr solcelleanlegg med store rabatter, inkluderer gratis inverter eller kommer med kort leveringstid. Her må man være forsiktig, det er lurt å velge ett større solid firma som man vet at ordner opp etter seg.

Her er linker til ettpar saker om solcelleanlegg:

Teknisk Ukeblad – om skandalen i Danmark fra 2011/2012

Sintef – Krav til solcelleinstallasjoner

Dagens Næringliv – Bekymret for mye trøbbel på takene

PV-Magazine – Solcelleinstallasjoner med årsproduksjon på 45 000 boliger / 30MW skadet pga snø fra 2018-2021